NL . EN

Uitbreiding portfolio en internationalisatie via actieve buy & build

STATUS

Deelneming sinds 2020

SECTOR

Meet- en verbeterapparatuur

OMZET

30 miljoen euro

Omzet in het jaar 2020
10 M
  • Focus op beperkte segmenten
Omzet in het jaar 2023
30 M
  • Uitbreiding naar nieuwe segmenten en eigen operaties in buitenland (Frankrijk & Duitsland)
  • 4 overnames op korte tijd

Als distributeur en service provider van meet- en verbeterapparatuur had Rycobel sinds vele jaren een solide basis. De eerder conservatieve aanpak van het bedrijf zorgde er echter voor dat Rycobel voor groei nooit ver buiten de eigen productportefeuille ging kijken. Samen met het managementteam gaf Dynamica nieuwe impulsen aan het groeiverhaal. Via een actieve buy & build-aanpak werd de portfolio uitgebreid in bestaande en nieuwe segmenten en worden nieuwe markten aangeboord, waardoor een kwantumsprong werd gerealiseerd.

Genomen acties

Rycobel deed verschillende overnames om zijn bedrijfsactiviteiten uit te breiden. In juni 2021 werd IB Walther overgenomen, een distributeur in Duitsland, alsook Metil, Belgische specialist in weegsystemen. In oktober 2021 kwam MacBen/Gijko bij de groep, dé referentie voor meetapparatuur in de bouwsector in de Benelux. In juni 2022 was er de overname van Optimus/ELS, dat focust op farma en petrochemie in de Benelux en Frankrijk.

Om de groei in goede banen te leiden en de activiteiten te stroomlijnen werd een sterke managementstructuur opgezet waarbij alle nieuwe activiteiten worden geïntegreerd. De organisatie werd bovendien versterkt op het gebied van HR en Technical Service.

Om de aanwezigheid in Duitsland forser te verankeren, richtte Rycobel een eigen organisatie in het land op. Ook in Frankrijk wordt de organisatie versterkt met een eigen vestiging. Het einddoel is om – behalve producten te verkopen – ook een Europese servicetak te hebben die met eigen mensen diensten levert aan klanten van alle Rycobel-divisies. Rycobel heeft de vaste wil om zo een Europese speler te worden in de niches waarin het actief is.

Bovendien wordt een nieuw ERP-systeem uitgerold over het hele bedrijf om de activiteiten verder te stroomlijnen en de efficiëntie te verbeteren, en worden diverse ISO 17025-accreditaties geïntegreerd over de hele organisatie.

Resultaat

De omzet van Rycobel groeide van 10 miljoen euro in 2020 naar 30 miljoen in 2022. Door het opzetten van een centrale backbone kunnen verschillende sectoren bediend worden vanuit één organisatie met een sterke technische ondersteuning.

www.rycobel.com