NL . EN

Van onderdeel van beursgenoteerde groep tot standalone marktleiderschap in diverse niches van de gezondheidszorg

STATUS

Deelneming sinds 2014

SECTOR

Medical devices

OMZET

75 miljoen euro

Omzet in het jaar 2014
20 M
  • Onderdeel van beursgenoteerde groep Fagron
Omzet in het jaar 2023
75 M
  • Volledige verzelfstandiging van Arseus Medical (carve-out)
  • Vanaf 2015 inzetten groeitraject, organisch en via 10 overnames

Arseus Medical is een distributeur en dienstverlener van medical devices in een breed scala van medische specialisaties. In 2014 maakte het deel uit van een beursgenoteerde groep (Fagron), maar de activiteit was non-core. Dynamica nam de divisie over en maakte er een zelfstandige entiteit van (carve-out) op het vlak van IT, logistiek, finance, HR, enz. Erg kort na de overname werd een buy & build traject opgestart en werden meerdere overnames gerealiseerd. Sinds 2017 is GIMV mede-eigenaar, met als doel de overnamestrategie en internationale expansie te versnellen.  

Genomen acties

De overname van Arseus Medical door Dynamica was het begin van een organisch groeitraject dat vanaf 2015 versneld werd door een actieve overnamestrategie. Daardoor breidde het productaanbod uit en werd het bedrijf minder afhankelijk van één bepaald segment.

De overnames werden volledig geïntegreerd in de organisatie, wat resulteerde in synergieën op het vlak van kostenbesparingen en revenue cross-selling. Het bedrijf implementeerde ook nieuwe IT-systemen, zoals een volledig geïntegreerd ERP, inclusief e-commerce. Ook investeerde Arseus in een grote multidisciplinaire technische dienst. Zo werd een operationeel platform gebouwd om verschillende verticals in de medische markt efficiënt te kunnen bedienen. Het systeem werkt als een soort plug and play en staat al sterk in verschillende specialisaties. Bedoeling is om nu ook in te zetten op aangrenzende domeinen en dankzij de backbone die gecreëerd werd, is dat ook mogelijk. Daarnaast werd een nieuwe logistieke structuur opgezet, deels extern en deels intern, om de activiteiten te stroomlijnen.

Arseus Medical investeerde ook sterk in Quality & Regulatory in het kader van de verstrengde MDR wetgeving en behaalde een ISO-accreditatie. Het bedrijf legt voortaan ook een sterkere focus op milieu-, sociale en bestuurlijke factoren (ESG), wat zijn waarden en het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen weerspiegelt.

Resultaat

De omzet van het bedrijf groeide van 20 miljoen euro in 2014 naar 75 miljoen in 2022. Er werd een sterk managementteam aangesteld en het productassortiment werd via een tiental overnames uitgebreid.

Het succes van Arseus Medical tijdens de COVID-19 pandemie was deels te danken aan het gediversifieerde productassortiment, waardoor de afhankelijkheid van één bepaald segment van de activiteiten werd verminderd. De overnames werden met succes in de organisatie geïntegreerd, wat resulteerde in kostenbesparingen en mogelijkheden voor revenue cross-selling.

Arseus Medical is vandaag een standalone groeiend bedrijf. Terwijl vroeger gefocust werd op een paar activiteiten, heeft het bedrijf nu een exposure naar een veel bredere waaier aan klanten en medische specialisaties.

www.arseus-medical.be

ONZE ANDERE CASE STUDIES