NL . EN

Belgische niche verpakker wordt full coverage marktleider in de Benelux

STATUS

Deelneming sinds 2009

SECTOR

Industriële verpakkingen

OMZET

550 miljoen euro

Omzet in het jaar 2009
15 M
  • 100 werknemers
  • Focus op houten verpakkingen
  • 2 vestigingen in Vlaanderen
Omzet in het jaar 2023
550 M
  • 1.350 werknemers
  • Actief in productie van houten verpakkingen, nieuwe pallets en herstelling van pallets
  • Meer dan 25 overnames
  • 30 vestigingen in Vlaanderen en Nederland

Foresco begon zowat een eeuw geleden als houthandelaar in Vlaanderen. In 2009 ging het bedrijf door een moeilijke periode tijdens de financiële crisis. Het bedrijf had een omzet van 15 miljoen euro en was verlieslatend met een verouderde commerciële aanpak, infrastructuur, processen, organisatiestructuur en IT. Na overname door Dynamica werd de turnaround ingezet, zwaar gefocust op professionalisering en enkele maanden later was de kentering zichtbaar. Sindsdien werd Foresco via vele add-on overnames en dankzij een ambitieuze en professionele aanpak omgevormd tot onbetwiste marktleider in houten transportverpakking (kisten, kratten, pallets en kartonnen dozen). 

Genomen acties

De strategische beslissingen en operationele transformatie stelden Foresco in staat zijn activiteiten te verbeteren en de uitdagingen waarmee het geconfronteerd werd aan te pakken. Zo werden meerdere bedrijven uit de (houten) verpakkingsindustrie overgenomen. Die overnames werden volledig geïntegreerd onder het Foresco-merk, waardoor er één organisatie, één IT-platform en één manier van werken ontstond, de "Foresco way of working".

Verschillende fabrieken werden samengevoegd en er werd geïnvesteerd in een nieuw ERP-pakket en bijkomende productielijnen om de efficiëntie en productiviteit te verhogen. Ook de fabrieken zelf, de organisatie en de manier van werken werden gemoderniseerd. Vandaag legt Foresco een zeer sterke focus op commerciële uitmuntendheid.

Resultaat

Tussen 2009 en vandaag steeg de omzet van Foresco van 15 miljoen naar 550 miljoen, met een zeer mooie rentabiliteit. Foresco breidde zijn activiteiten uit en groeide tot 30 vestigingen in Vlaanderen en Nederland. Vandaag is het de duidelijke marktleider in de Benelux, met een sterke focus op de productie van houten verpakkingen, nieuwe pallets en palletherstelling. Daarnaast heeft Foresco ook een kleine activiteit in kartonnen verpakkingen.

Om ook klaar te zijn voor de toekomst zet het bedrijf sterk in op circulariteit en duurzaamheid door ook de herstelmarkt in te palmen. Zo genieten klanten nu van een professionelere en full-coverage service. Dankzij de grotere efficiëntie van zowel de organisatie als de fabrieken is Foresco flexibeler, kwaliteitsvoller, duurzamer dan ooit. En staat het ook letterlijk dichter bij zijn klanten.

www.foresco.eu